ימי קורונה-מומו מספר

בתמונה - אני הימני ביותר על הנגמ״ש יחד עם הצנחנים בכניסה ללבנון
״שקל קנס ונזיפה קלה״
מלחמת חרבות ברזל בעיצומה. אחי גיבורי התהילה-הם בני הדור הזה. לוחמים ולוחמות שאינם מהססים להקריב את חייהם למען העם והמולדת. ליבי מתמלא בגאווה, אני זוכה לראות את דור המסירות והגבורה. אני גם חש קנאה קטנה. גם אני רוצה לתרום. חברי מיחידת 504 אומרים לי בחיוכים וצחוקים :"תשב בבית , אתה כבר עשית את שלך, עכשיו תורנו המפקד״.
״שקל קנס ונזיפה קלה״
צוות הטנק נעלם בפרדס ליד צור
מלחמת חרבות ברזל בעיצומה. אחי גיבורי התהילה - הם בני הדור הזה. לוחמים ולוחמות שאינם מהססים להקריב את חייהם למען העם והמולדת. ליבי מתמלא בגאווה, אני זוכה לראות את דור המסירות והגבורה. אני גם חש קנאה קטנה. גם אני רוצה לתרום. חברי מיחידת 504 אומרים לי בחיוכים וצחוקים:" תשב בבית , אתה כבר עשית את שלך, עכשיו תורנו המפקד"
נזכרתי שהחודש-חודש יולי, הייתי בעיצומו של מבצע "שלום הגליל". במסגרת תפקיד חירום במילואים, הייתי אחראי על ציוותם של חוקרי יחידת 504 לכוחות הלוחמים בשטח לבנון. משימה נוספת הייתה להקים מתקן חקירות בדרום לבנון (מחנה אנסאר).
נאלצתי לברוח מהבית. יהודית אשתי, הזהירה אותי לבל אתפתה לרוץ למלחמה בלבנון בשל מצבי הבריאותי שהיה רעוע. "אתה תחזור על אלונקה" היא נבאה את הבאות. ניצלתי את המצב שאשתי היקרה יצאה לכנס מורות בדרום, השארתי פתק שאני קופץ לזמן קצר וכבר חוזר, ויצאתי ללבנון.
מעל כפר אנסאר הקמנו מכלאה לחקירות שבויים ובתוכה הקמנו מתקן חקירות למחבלים חשודים ביותר.
באותו היום התקבלה ידיעה שטנק שלנו בפיקודו של סא"ל במיל' ועוד 3 אנשי צוות , נתקע בגלל פריסת שרשרת, בפרדס בפאתי העיר צור. צוות טכני של חיל השריון שהגיע לעזרתו מצא את הטנק נטוש ללא אנשי הצוות וללא כלי הנשק שהיו בו.
התבקשתי להכין את צוות החוקרים שלי לחקירה מידית, למציאת צוות הטנק הנעדר והצלתם. הוצמדה לי יחידת צנחנים בפיקוד מג"ד ושני מסוקים. חקירה מידית העלתה כי נתגלה מקלע ישראלי בתחומי העיר צור, שהתאים לכלי הנשק שנלקח מהטנק. מצאנו 6 מחבלים בבית שבו נמצא כלי הנשק. הם הובאו למתקן החקירות ושם הודו שיחידה של הקומנדו הימי של הפתח בראשדיה הגיעה לטנק ושבתה את אנשי הצוות . בחקירה התברר עוד כי השבויים חולקו בין מחבלי תנועת חזית ג'בריל, הפתח' והחזית הדמוקרטית. בחקירה התברר כי מפקד הזרוע הימית של הפתח בבסיס ראשדיה, הינו קטוע רגל ומהלך על רגל מעץ והוא נועז מאד, כך תארו אותו. החקירה נמשכה במרדפים במשך היום בשטח, ובתוך מתקן החקירות. מחנה החוקרים קיבל אבטחה צמודה של שומרים במגדלי השמירה. הם פיקחו מגבוה על הסביבה. תפקידם היה להגן על צוות החוקרים שחקרו בתוך מחנה המחבלים השבויים.
יצאנו לפשיטות על סמך עדות הנחקרים במתקן. בכל יום יצאנו לכמעט ארבע פשיטות באיזור חוף הים ובתוך הפרדסים בפאתי צור וצידון. אבל אז התעוררה בעיה שלא ציפינו לה. על אחד ממגדלי השמירה שמר גרמני מתנדב בשם פון שוורצה שהיה צייר ומאייר קריקטורות בעיתון הגרמני דר שפיגל. פון שוורצה ביקש להתנדב לשרת בצה"ל במלחמה והוצב במגדל השמירה באנסאר. הוא ראה את החקירות הקדחתניות לאיתור צוות הטנק וגורלם. הוא החליט לתעד את מה שראה בציור ובכתב. הוא תעד שמות , צייר חוקרים ונחקרים. בינתיים חלה התקדמות בחקירה. המאמצים בחקירה נשאו פרי ובמרדף בהרים בעיר צור איתרנו 12 מחבלים מצוות ג'יבריל מובילים שבוי ישראלי מצוות הטנק הנעדר. בעזרת מסוקים ולוחמי הצנחנים לכדנו את החולייה ואת החייל שלנו בריא ושלם. מיד המשכנו בחקירה בשטח מעודדים ממציאת החייל החטוף וחדורי מטרה למציאת שאר החטופים.
היה לי קשה מאד. המרדפים שנמשכו כל היום בחודש יולי הלוהט, והחקירות בלילות חסרי שינה, עשו את שלהם, באחד המרדפים בפרדס ליד צידון התקדמנו לבית חשוד. לפתע הרגשתי מועקה כבדה, כאבים חזקים בחזה ודופק מואץ. הייתי פגוע ראות ממלחמת יום כיפור והבנתי שאני במצב גרוע. התחלתי להזיע מאד וחשתי שאני מאבד את ההכרה. צנחתי ארצה, אבל הספקתי לסמן ביד לקרוא למגד הצנחנים מולה, מפקד הכוח. לא הצלחתי לדבר, אבל סימנתי לו בשארית כוחותיי שמצבי רע מאד. הוא הזניק מיד את המסוק המלווה מעל עצי הפרדס. פונתי לבית חולים שדה שהיה בשלבי הקמה באנסאר. למזלי רופא המרפאה היה מילואימניק ששירת כרופא טיפול נמרץ לב, בבית חולים הדסה בירושלים. הוא קלט מיד את מצבי והזריק לי בשטח טיפול מציל חיים כעזרה ראשונה. הוטסתי לבית חולים רמב"ם בחיפה, ברור קצר העלה שיש להטיס אותי לתל השומר, שם טיפלו בי בעקבות פציעתי במלחמת יום כיפור והכירו את מצבי המורכב והצילו את חיי. ניצלתי אך נשארתי עם מועקה כבדה על שקרסתי במרדף ולא הספקתי להציל את שאר החטופים ,הם נמצאו מתים בתוך באר מים בפרדס ליד צור, כך נודע לי בבית החולים שבו אושפזתי.
שם גם החלו מלחמות היהודים.לבית החולים הגיע קצין הביטחון של אמ"ן. הוא בישר לי שנפתחה חקירה על התעללות בשבויים שהייתי ממונה על חקירתם. החקירה נפתחה בעקבות עדות של המתנדב הגרמני פון-שוורצה.
בצה"ל החלו לחקור על מי להלביש את תוצאות המעשה של פון שוורצה האחרון פנה אל יעקב ארז, אז הכתב הצבאי של עיתון מעריב. הוא הודיע לו שהוא שולח לעיתון דר שפיגל את מה שצייר ואייר ממגדל התצפית, נגד חיילי צהל. ארז הסביר לו שכמשרת בצה"ל עליו לתת לו את החומר שאסף והוא ארז, יעביר זאת לאריק שרון שר הביטחון. פון שוורצה הסכים והמתין בשקט., אך משראה שאיש לא חזר אליו, שיחזר בכעסו את החומר מחדש מן הזיכרון, והעביר לאחד מחברי הכנסת שהיה חבר בוועדת חוץ וביטחון.
החל להתגלגל כדור שלג גדול עד אלינו החוקרים. מצאנו את עצמנו, אני וצוות 5 קצינים תחתי מופקרים לתביעות בית הדין בהאג על פשעי מלחמה ופרסום החקירות באנסאר לעיתונות.
אהוד ברק דרש:
שקל קנס ונזיפה קלה
הוקמה ועדת חקירה בראשות יוסי שבו, ז"ל, צנחן במיל' וראש עיריית נס-ציונה לשעבר, ועוד 3 קצינים. זומנתי לשם למסור עדות על האשמות נגד צוות החקירה שניהלתי למציאת צוות הטנק הנעדר. סרבתי לשתף פעולה. הרגשתי פגוע קשה מהמצב. יצאנו צוות צהלי להציל חיים והנה אנחנו נחקרים על פגיעה במחבלים. בעיקר כעסתי על כך שיהודית אשתי שוב צדקה. "תשלם ביוקר, פיזית וגם נפשית. המערכת אטומה ולא מתגמלת הצלחות בחקירות , להיפך". החלטתי הפעם להימלט מ"ועדת החקירה" שהייתה תפורה להפוך אותנו החוקרים לשעירים לעזאזל, כפי שקרה לא פעם בעבר. טענתי שוועדת החקירה שהוקמה בעקבות מחברות פון שוורצה, אינה יכולה לשפוט אותי ובוודאי לא את הצוות שלי שביצעו את הוראותיי כמפקדם. עוד טענתי שלא יכול לשפוט אותי קצין בדרגת סגן אלוף כדרגתי. טענתי התקבלה וזומנתי להתייצב למשפט בפני ראש אכ"א- מפקד בדרגת אלוף, שהיה מוסמך בדרגתו לשפוט אותי. אולם סירבתי גם לכך. ידעתי שבמשפט צבאי מול דרגה בכירה, אין לנאשם יכולת לקבל עורך דין להגנה. מלשכת ראש אכ"א, ניסו להרגיע אותי והסבירו שאני מקרה החורג מהנהלים והשפיטה תהיה קלה יחסית.
במכתב מפורט היטב ביקשתי לממש את זכותי להופיע בפני בית דין צבאי. ידעתי שדרישתי תרתיע אותם, שכן יכולתי להביא לדיון עדים, תצלומים ומסמכים המצביעים על חפותי, וכן להציג את מתקני החקירה שראשי אמ"ן שלחו לנו לחקור, ובהם מתקן חקירות מיוחד כדוגמת מתקן החקירות של אמ"ן. כקו הגנה ראשון טענתי יחד עם סגני, יוסקה לבקוב, שיש לנו עורכי דין המורשים להופיע ולסנגר עלינו בבית הדין הצבאי. והשמות הם: עו"ד פליציה לנגר ועו"ד לאה צמל שהיו ידועות בהגנתן על מחבלים בבתי הדין הצבאיים. הדבר עורר מהומה גדולה במערכת. נשלחו אלינו שליחים השכם וערב כדי לשכנענו לסיים את הפרשה בשקט ושנענש בעונש קל בלבד.
עמדתי על דעתי והודעתי לצוות השופט כי כולנו טוענים את הטיעון "אין אשמה", ולא מוכנים להישפט על פעולות שביצענו על פי הוראות הפיקוד.
התובעים לא ידעו שבשל היותי צרוב מוועדות חקירה בעבר, לאחר מבצעי מודיעין, החזקתי הפעם בראשותי את פקודת הקמת מתקן החקירות כדוגמת מתקן החקירות בארץ עם כל ההשלכות המתלוות לכך, וגם אספתי את כל המברקים מהמטה לקבלת כל סיוע שארצה ממחלקת ההנדסה של חיל המודיעין לצרכי החקירות. קטלגתי וצילמתי הכול מתוך נסיון העבר שבמבצעים מעין אלה אתה נשאר לבד בשטח בסיומם וכולם מתרחקים ממך. הפנייה שלי להופיע בפני בית דין צבאי ובקשה להגנת עורכות הדין המפוקפקות שתגנה עלינו עשתה את שלה. אהוד ברק, ראש אמ"ן דאז קרא לנו ללשכתו. הוא ביקש מאיתנו לסיים את הפרשיה הזאת בתוך כותלי חיל המודיעין מבלי שתדלוף החוצה. זומנו לשיחה בדרישתו לסיים את הפרשה. "אם תודו תקבלו עונש של שקל קנס ונזיפה קלה" אמר ברק וציפה להסכמתנו. סירבתי. "אני דורש בית דין צבאי" עמדתי על שלי. לאחר דיונים וניסיונות השפעה נוספים, זומנתי ללשכת ברק שוב הפעם להישפט בהבטחה שכל הצוות שלי יזוכה. מאחר שהכרתי היטב את המערכת הכינותי מראש תיק שכלל את כל המסמכים וההוראות עם התצלומים בהקמת המתקן באנסאר, כולל הוראות לטיפול חקירתי במקרה של חטיפה ותיעוד מצולם של החקירות, הוספתי לזה תכתובת שלי שנגעה לפרשה. הייתי אז חלש מאד לאחר ששוחררתי מבית החולים, בשל הפגיעה בלב ובראות שהחמירה בשל המרדפים בלבנון, אבל הייתי נחוש להילחם על זכאותי וזכאות הצוות האמיץ שלי , שלא ויתר למחבלי הפתח בחקירות כדי לנסות להציל חיילים ישראליים חטופים ולא נכנע לממונים בפיקוד שניסו לשייך לנו אשמה כוזבת שהלביש עלינו פון שוורצה הגרמני. היה לי ברור שאם לא אלחם על זכויותינו אהיה קורבן הפרשה, על אף שמילאתי את תפקידי הנדרש כמפקד יחידת החקירות של 504.
הוזמנתי ללשכת ברק עם 5 הקצינים החוקרים שלי שהואשמו כמוני. נכנסתי ראשון לבדי אליו ללשכה: " אתה מוכן להישפט?, שאל אותי ברק חמור סבר. השבתי כי על פי הדרישה שלא אופיע בפני בית דין צבאי, לפחות יורשה לי לטעון את טענותיי בצורה מפורטת. ברק הסכים לזה. הוספתי כי אני מתקשה לדבר בשל בריאותי הרופפת ולכן ריכזתי את טענותיי בכתב. הוא הסכים גם לזה והפתעתו הייתה מוחלטת כשהגשתי לו חוברת עבה מאד שכללה את כל מה שתיעדתי במחנה אנסאר, על כל צרה שלא תבוא, והיא הגיעה. תגובת אהוד ברק, ראש אמ"ן הייתה נזעמת. השבתי שאין ביכולתי לטעון בע"פ בשל מצב בריאותי ולכן העליתי הכול על הכתב. הוא שאל:" אתה מודה בהאשמות ?" " אין אשמה" אמרתי והוספתי" אני מבקש להכניס לפרוטוקול את המסמכים המצביעים על חפותי, שלי ושל צוות החוקרים שלי". "צא מחדר" זרק ברק בקול זועם. בטרם יצאתי דרשתי שלא להכניס את צוות החוקרים למשפט וההחלטה תהיה אותה החלטה לכולנו. כשנקראתי חזרה ללשכה אהוד חייך חיוך קטן ואמר: " טוב אתה והצוות שלך זכאים. אין אשמה. כל עשר האשמות נגדכם בוטלו. גם אני חייכתי. לא הסתפקנו בהחלטה" אתם זכאים" אלא "אין אשמה". המלחמה הזאת לימדה אותי גם לימים אחריה שאין זה מספיק לחוש שאתה צודק, חובה עליך להילחם על הצדק שיצא לאור.